Trivsel, samarbejde og konstruktiv konflikthåndtering som afsæt for et godt psykisk arbejdsmiljøljø
Et godt psykisk arbejdsmiljø er vigtigt, hvis du ønsker at skabe en velfungerende organisation, der arbejder sammen som ét samlet hold og med ét samlet mål – at levere den bedste service, ydelse eller produkt.
Når det handler om det psykiske arbejdsmiljø har vi i reCome en omfattende referenceliste fra større og mindre arbejdspladser – offentlige og private. Uanset om, der er tale om en enkelt dag eller et individuelt skræddersyet forløb, skaber vi bæredygtige og vedvarende resultater. Vi bruger den medierende tilgang som fundament for at arbejde med motivation, et trygt og anerkendende arbejdsmiljø og ikke mindst som vejen til at udvikle "det fælles bedste". Dér, hvor organisationen som enhed skaber et fælles billede og rammer for, hvordan spiller vi hinanden bedre, hvordan vi undgår at krænke hinanden, omgangstonen, den indbyrdes adfærd og hvordan vi hjælper hinanden, når situationen er ved at køre i den forkerte retning.
Vores rådgivning om psykisk arbejdsmiljø tager afsæt i tre organisatoriske niveauer: medarbejderen, gruppen og ledelsen. Ud fra en konkret vurdering har vi fokus på et eller flere af niveauerne, og inddrager de mest relevante værktøjer i opgaveløsningen
Medarbejderen – opnå større indsigt i egen personlighed
Indsigt i egen personlighed og at vide, hvordan man bidrager til fællesskabet, er en vigtig viden for enhver medarbejder.
Det er til gengæld en viden, der er svær at opnå: Hvordan bliver du den bedste udgave af dig selv det bedste ud af dig selv? Hvordan beskytter du dig mod psykisk nedslidning? Hvordan opfatter andre dig, og hvordan undgår du at kommunikere uhensigtsmæssigt i pressede situationer, der kan påvirke samarbejdet på arbejdspladsen og i privaten?
Mange mennesker oplever, at en JTI-personlighedsanalyse, individuelle samtaleforløb eller coaching er gode værktøjer til at få en bedre forståelse af egen personlighed, og hvordan de bedst interagerer og samarbejder med andre. Rådgivning om stress og mobning på individniveau kan også indgå, hvor det er relevant.
Gruppen – lær af hinandens forskelligheder og brug dem positivt i samarbejdet
Succes i enhver organisation hænger i høj grad sammen med, at alle medarbejdere fungerer i fællesskabet. Selvom vi i en gruppe er arbejdsomme og troværdige er en udfordring, at vi alligevel ikke er ens. Det kan føre til, at det psykiske arbejdsmiljø i gruppen bliver udfordret. Det, som nogen opfatter som meget vigtigt, kan andre glemme fuldstændigt, og den kække bemærkning sagt i ”al venskabelighed” kan af nogle opleves som mobning eller sexchikane.
At arbejde med samarbejds- og teamudvikling samt trivsel bidrager til at styrke den gensidige forståelse og accept, teamets motivation og ikke mindst den sociale tillid – alt sammen psykologiske udviklingsfaktorer, der skaber et velfungerende team, som skaber resultater og når sine mål.
I situationer, hvor udgangspunktet er kritisk dårligt, er det nødvendigt at starte processen med at få løst de underliggende konflikter. Det nytter ganske enkelt ikke at arbejde med teamudvikling og trivsel, hvis der er dybe konflikter internt i en gruppe.
Ledelsen – vigtigt at ord og handlinger følges ad
At ledelsen går forrest, når det kommer til kultur og adfærd på arbejdspladsen, er et velkendt fænomen. Som leder har man både ledelsesret og ledelsespligt. Det er derfor vigtigt, at der er overensstemmelse mellem lederens ord og handlinger. Det er særligt vigtigt at være opmærksom på, at det vi ikke gør, og det, vi ikke siger, bliver set, hørt og tolket i lige så stor udstrækning, som vores aktive handlinger gør.
Gode ledelseskompetencer må løbende plejes og udvikles. For at opnå de bedste resultater må lederen kunne mestre og forstå den enkelte medarbejder, gruppens relationer, egen personlighed og hvordan gode ledelseskompetencer positivt kan påvirke en gruppes adfærd og kultur.
Vi tilbyder kurser i konstruktiv konflikthåndtering og mediation:
- Mediationsuddannelsen - Danmarks mest udbredte
- Master Mediator Class - viden, der gør en forskel